Höstgrillning med rostade jordärtskockor och kantarelltoppad rosépepparsås

 
 
Igår var det en så varm bonussommardag att vi inte kunde låta bli att slå vi på stort och svepa ihop en delikat höstgrillmiddag med rökt vitlökskarré, rosépepparsås och rostade rotfrukter och jordärtskockor. Här kommer receptet!
 
 Rökt karré med rostad jordärtskocka och kantarelltoppad rosépepparsås 
(4 port)
 
500 g karré
 
Marinad
0,5 dl olivolja
1 msk kalvfond
2 tsk soja
1 msk rödvinsvinäger
0,5 msk rödvin
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1 krm svartpeppar
1 krm rosépeppar
1 tsk salt
Ett knippe finhackad färsk rosmarin
 
Rotfrukt
500 g jordärtskocka
400 g morötter
300 g potatis
300 g palsternacka
Havssalt och Flingsalt
 
Rosépepparsås med torkad kantarell
1,5 msk rosépeppar
0,5 msk svartpeppar
1 Schalottenlök
3 dl grädde
0,5 msk ljus soja
1 msk romatpuré
1 msk smör
0,5 dl torkad kantarell
 
SÅ HÄR GÖR DU:
  1. Rör samman olivolja, kalvfond, soja, rödvinsvinäger, rödvin, pressad vitlök, honung, mortlad svartpeppar och rosépeppar, salt och ett knippe finhackad färsk rosmarin. Låt karrén marineras ett dygn eller 4 timmar i vakummarinerare.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala alla jordärtskockor och rotfrukter. Dela i lika stora bitar och koka 5 min i saltat vatten.
  4. Lägg upp på plåt, så att grönsakerna täcker botten men inte ligger på varandra. Krydda med salt och lite peppar.
  5. Rosta i ugn 15-20 min tills de är mjuka inuti och har en knaprig yta.
  6. Toppa det marinerade köttet med lite flingsalt och rök på grillen med björkved. Grilla ungefär 1 h tills köttet har fått temperaturen 66 grader inuti (önskas ett rödare kött eller mer välgrillat, justera temperaturen.)
  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Krossa rosépeppar och svartpeppar.
  3. Stek löken och tomatpurén i 2 min tills löken har blivit mjuk och glansig.
  4. Tillsätt grädde, soja och 2 msk vatten.
  5. Sjud såsen utan lock ca. 10 min.
  6. Blanda maizenamjölet med 3 msk vatten och rör ner i såsen.
  7. Koka och smaka av med salt tills såsen har fått lagom tjocklek.
  8. Toppa såsen med torkade kantareller, antingen direkt i såsen eller på upplagt fat.
 
 
Ha en fin fortsatt helg! Kram!
 
(Om DU tycker om detta inlägg eller min blogg så får du gärna gilla, följa på fb/bloglovin och länka vidare. ?)  

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
Stäng meny
Längta Hem