Att balansera vardagen med barn och jobb: Tips för att leva mer närvarande

Föräldraskap och karriär – en utmaning

Att försöka balansera kraven från både karriär och föräldraskap kan vara en utmaning. För många är det svårt att hantera den ständiga kampen mellan att spendera tillräckligt med tid med barnen och att uppfylla kraven från arbetsplatsen, oavsett om du är anställd eller driver eget företag. Ofta kan det resultera i stress och ångest, vilket i sin tur kan leda till att man missar viktiga ögonblick och möjligheter att leva livet fullt ut.

Att hitta tid för naturen

För att undvika att fastna i denna stressiga cykel är det viktigt att hitta tid för att koppla av och ladda batterierna. En av de bästa metoderna, i alla fall för mig, är att spendera mer tid i naturen. Föräldraskap och arbete innebär ofta att man spenderar mycket tid inomhus och att vistas ute i naturen kan vara en stor hjälp för att minska stressen och öka närvaron. En picknick i parken eller en vandring i skogen kan vara ett skönt sätt att koppla av och varva ner efter en lång dag.

Andra förslag på avkopplande aktiviteter är att utforska historia och kultur. Det är också väl känt att kultur bidrar till perspektiv och skapar en känsla av sammanhang.

Tips för att undvika stress i vardagen

Att lägga till små vanor och rutiner i vardagen kan också göra stor skillnad när det gäller att undvika stress och att leva mer närvarande. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig att hitta balansen mellan jobb och föräldraskap:

  1. Mat behöver inte ta lång tid – Det finns många snabba och enkla recept tillgängliga på nätet. Genom att ha en lista med enkla och hälsosamma recept kan du snabbt och enkelt laga mat hemma istället för att beställa mat eller äta ute. Jag hittar inspiration på bland annat matlat.se och andra matbloggar som har snabba och enkla recept. Där finns också tips på utflyktsmat, som denna soppa, för din picknick eller vandring i skogen. Det sparar tid och pengar, och ger dig en chans att spendera mer tid med familjen.
  1. Skapa en rutin – Att ha en fast rutin för morgonen och kvällen kan hjälpa dig att organisera din dag bättre och undvika stressiga situationer. Genom att ha en plan för dagen och kvällen kan du känna dig mer i kontroll och undvika att glömma viktiga saker.
  1. Ta pauser under dagen – Att ta regelbundna pauser under arbetsdagen kan också vara ett effektivt sätt att undvika stress och öka produktiviteten. Genom att ta en kort promenad eller att göra några enkla övningar kan du öka blodcirkulationen och minska spänningar i kroppen, vilket kan hjälpa dig att känna dig mer vaken, närvarande och koncentrerad under resten av dagen.
  1. Skapa tid för dig själv – Att ha tid för dig själv är viktigt för att undvika stress och att ladda batterierna. Det kan handla om att ta en kvällspromenad, läsa en bok eller ägna dig åt din favorithobby. Jag mår till exempel bra av att skapa! Om det musik eller konst spelar ingen roll, det är skapandet som får mig att må bra och slappna av. Genom att skapa en rutin där du har tid för dig själv varje dag, kan du hjälpa dig själv att känna dig mer avslappnad och balanserad.
  1. Försök att undvika multitasking – Att försöka göra flera saker samtidigt kan ofta leda till stress och en känsla av överväldigande. Försök att fokusera på en uppgift i taget och att planera ditt arbete i förväg. Skapa en lista över de saker som du behöver göra under dagen för att undvika stress och öka din produktivitet. Men skriv bara ner de tre viktigaste punkterna – en långa lista över saker du måste göra leder istället till ännu mer stress!

Att balansera vardagen med barn och jobb kan vara en utmaning, men det finns många olika sätt att undvika stress och leva mer närvarande. Genom att spendera tid i naturen, skapa rutiner, ta pauser under dagen och se till att skapa tid för bara DIG kan du hjälpa dig själv att hitta balansen mellan ditt arbete och föräldraskap. Nästa gång du känner dig överväldigad, försök att ta en stund för dig själv för att koppla av och varva ner. Livet är kort, så se till att njuta av varje ögonblick.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments