Varför förså?
Vissa grönsaker behöver lång tid på sig att bona in sig och börja växa, och kan därför med fördel försås inomhus. (Med mindre du bor långt söderut är det rent av en förutsättning för att lyckas med många grönsaker.)
- Förkultivering gör plantorna mer motståndskraftiga, mot lynnigt väderklimat och ohyror.
- Och framför allt – försådden ger dig en längre skördeperiod!
- (Förså gärna i omgångar, så har du hela tiden lagom med grönsaker att hinna äta upp!)
Detta bör göras redan i februari – mars. Ungefär 6-8 veckor innan utplantering.
1. Vad behöver jag för att kunna förså?
- Odlingskrukor, sålådor, plantprätten eller odlingspluggar. (Någonting att så i!)
- Såjord. (Näringsfattig och luftig. Föredragsvis egenblandad! Gronarader.se ger en utmärkt förklaring på hur detta blandas.)
- Frön
- Plant-etiketter
- Spade
- Plastfolie eller glasskiva.
- Ljus. (Plantorna behöver stå vid ett stort fönster som vätter mot söder eller öster. Alternativt under växtlampa. Föredragsvis på balkong eller utomhus under dagtid, åtminstone mot senare del av förkultiveringen!)
2. Hur går det till?
- Häll såjord i dina plantningskrukor.
- Lägg i fröna. Det ska stå på den köpta fröpåsen vilket avstånd fröna bör ha och hur djupt de ska planteras. Oftast går det bra att strö fröna jämt över ytan och täcka dem med ett tunt lager jord. (Det är viktigt att fylla odlingsutrymmet med jord ända upp till kanten, så att det inte sticker upp någon kant som skuggar plantan. Ju mindre fröna är desto mindre jord behöver täcka dem. Ju större de är, desto djupare och mer avstånd behöver de till varandra.)
- Vattna sedan krukan, helst underifrån och med ljummet vatten. (T.ex. genom att sänka ner krukan i vatten.)
- Täck /täta odlingsbädden med något som kan hjälpa till att bevara fukt och värme. (T.ex. glasskiva eller plastfolie som hålls på plats med hjälp av gummiband. Plasten får inte ligga direkt mot jorden.)
- Placera på lagom varm plats. I regel passar 18-25 °C bra, beroende på vad det gäller för grönsak. (Läs på fröpåsen!)
- Done! Dags att vänta……
När de gröna bladen dyker upp…
- Under tiden du väntar ska du se till att plantorna aldrig har slut på vatten. De ska vara fuktiga, aldrig torra och inte för blöta.
- När fröna har börjat komma upp ska fuktskyddet bort för att släppa in luft. Men det bör göras i lugn takt. Börja med att sticka hål i plasten, fler och fler hål ju fler plantor som har kommit upp. (Eller lyft på glaset lite.) Till sist tas skyddet helt bort.
- Och plantorna ska placeras ljust!!
- Målet är att få korta och stabila stjälkar under hjärtbladen. Om plantorna sticker iväg i höjd, ge dem mer ljus, luft/vädring och sänk temperaturen. De flesta plantor vill inte ha för varmt.
När plantorna börjar stå trångt… Dags för skolning!
- När plantorna börjar stå trångt ska de skolas, dvs. planteras om i mer näringsrik jord. (Så kallat planteringsjord!)
- Gallra bort de plantor som du inte kommer att behöva.
- (Är stjälkarna för långa kan plantorna sänkas ner lite djupare. Är rötterna för långa kan de förkortas.)
- När plantorna är nyskolade ska de underbevattnas och hållas i 2-3 °C lägre temperatur de första dagarna. Sedan tillbaka till normalt underhåll.
Utplantering
- Sker i regel i slutet av maj eller början av juni! Detta beror på var i Sverige du bor. Grundregeln är att risken för frostnätter ska vara helt över.
- Plantera plantorna utifrån resp. klimat-rekommendationer. (Läs på fröpåsen!)
- Håll koll på avstånd mellan plantorna.
- Vattna och vårda….!!!
Besök gärna min favorit-informationssajt för mer detaljerade instruktioner eller Land.se för en grundlig men enkel genomgång! Och läs mitt trädgårdslandsinlägg för inspiration till utplantering.
3. Vilka grönsaker bör eller måste försås? Vilka är lätta och svåra?
För att grönsakerna ska kunna växa behöver de fukt, ljus och värme. Men kraven på dessa element ser olika ut för olika grönsaker. Vissa är väldigt känsliga och andra inte alls.
1. Svåra att odla och kräver försådd:
Chili, paprika, kronärtskocka, melon, pumpa, aubergine. Kräver extra värme och skydd! Behöver stå på uppvärmd bänk och/eller i skyddat växthus en lång period.
2. Mellansvåra att odla och kräver försådd:
Tomat, gurka, persilja, purjolök, selleri. Bör ha tillgång till uppvärmd bänk eller växthus den senare delen av förkultiveringen.
3. Ganska enkla att odla och bör försås:
Vitkål, Squash, Blomkål, Brysselkål, bönor, ärtor, grönkål, kålrabbi, kålrot, majs, mangold, rödkål, sallat (finns många olika sorter som kräver olika förberedelse). Klarar av att förkultiveras framför ljust fönster och senare delen på balkong eller i växthus.
4. Enkla att odla och kräver inte försådd:
Morot, palsternacka, spenat, sallat, rucola, rädisa, sockerärtor, sättpotatis, salladslök/piplök, majrova. Kan förkultiveras framför ljust fönster och sedan sättas ut direkt i frimark.
4. När ska respektive grönsak försås?
Januari – Februari – Chili, paprika, kronärtskocka, purjolök, aubergine, rotselleri, stjälkselleri.
Mars – Tomat, gul- och rödlök, broccoli, blomkål, grönkål, svartkål, vitkål, sallat, majs.
April – Maj – Pumpa, melon, gurka, squash, bönor & ärtor. (Många av dessa grönsaker tar plats, slingrar sig och blir fort otympliga att omplantera, därav bör de inte sås för tidigt inomhus! De vill komma ut efter ungefär 4 veckor och till ett varmt klimat (ej under 15 °C nattetid). I växthus kan de givetvis sås tidigare.)
Lycka till med DITT odlingsprojekt och ha det så roligt!!! 🙂 (Glöm inte att gilla och dela inlägget om du tyckte det var hjälpsamt. Så får jag lite lön för mödan. :))