Att tillverka personliga grindar

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om gärdsgården som vi har hållit på att bygga under sommaren. Nu tänker jag presentera gärdsgårdsgrindarna för er! För det är minsann ett kapitel för sig. Mycket tid och tankeverksamhet har de krävt! Främst av D, den stackarn, som ska få ihop hela jippot.
 

 

Vi ville göra något unikt och eget, så grindarna har jag designat och D snickrar ihop dem. (Vi håller oss – vår vana trogen – till det vi behärskar bäst. Och jag ska hålla mig långt ifrån spik och hammare, det är en sak som är säker! Annars är det en tidsfråga innan olyckan är framme. Föreställer jag mig.)
 
Eftersom huset ska gå i vitt och staketet till köksträdgården likaså ville jag knyta ihop det friskt vita med gärdsgårdens kärva nakenhet. Så min tanke var helt enkelt att låta granslanorna utgöra detaljrikedomen i grinden och ramar och stolpar hålls vita. Enkelt, rustikt och lagom elegant.
 
 
Här är min lilla första skiss på hur de ska komma att se ut på ett ungefär.
 
 
Och så grindarna in making…!
 
 
 
Här nedan visar jag processen att få ner stolparna i marken… Lättare sagt än gjort. Varken jag eller D har gjort något sånt här förut. Men med en stor portion ambition och fantasi så går det mesta att få ihop!
 
 
Några armeringsjärn som ska hålla stolparnas ställning.
 
 
Grovbetong som hälls i gropen och gjuter fast plintjärnen…
 
 
 
Vi har fått lägga mycket tid på att vagga runt med våra vattenpass för att få allt rakt i förhållande till varandra och marken. Och det är extra svårt med tanke på att vår gård är placerad i en sluttning åt båda riktningarna. Suck!
 
 
 
Gångjärnen och skjutregeln är på. Men den översta böjda brädan saknas fortfarande.
 
 
Båda stolparna på plats…
 
 
Detta är så långt vi har kommit. Det som saknas nu är alltså bara den böjda bjälken längst uppe (som syns på min skiss). Och det är det svåraste momentet eftersom det inte finns några sådana böjda brädor att köpa. Dem måste vi tillverka själv.
Och så ska en supersnygg svart grindklinka i sekelskiftesstil på, som vi har beställt från Specialbeslag. Och så ska det på stolphattar på alla stolpar. Det kommer att bli så fint när grindarna är helt färdiga tror jag!! (Och gärdsgården, som det är kvar en del arbete på också.) Det har faktiskt kommit förbi en hel del människor utanför vår gård på senare tid och stannat och tittat och lovordat D’s bygge. Skoijgt!! Peppande.
 
Nu kallar tvätthögen… På återseende senare idag! (Förmodligen, om jag hinner få till ett till inlägg då, mellan blöjbyten och puttrande köttgrytor.)
 
Kram, Cristall
(Om DU tycker om detta inlägg eller min blogg så får du gärna gilla, följa på fb/bloglovin och länka vidare. ?) 
 
För mer läsning om vilka renoveringsprojekt som ska ske på gården läs DETTA inlägg.
/div>

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments