Julbak i stugan… och de ville inte ens smaka degen!! :O

(Alla bilder bara fotade med mobil.)

Fortsättning på mina förlorade blogginlägg från December. 🙂 Första advent bakade vi saffransbullar och pepparkakor. Saffransbullar på lördagen och pepparkakor på söndagen, för det är minsann ett heldagsprojekt att få dessa barn rena och fräsha för att baka, samt baka och sedan rena och fräsha efter baket. Degen satt ju ända upp i öronen… Åtminstone på den minsta bagaren. De andra skötte sig fint! 🙂

Julbaket är en kär tradition som jag har med mig från min barndom. Då avsattes en hel dag åt pepparkaksbaket under den första adventshelgen, man steg upp tidigt på morgonen alldeles pirrig inombords och spring i benen och klockan 10.00 började baket. Julmusiken i bakgrunden, förklädena på som vi själva hade sytt (våra barnen ville dock inte ha några förkläden så jag lät det vara för i år) och så gav mamma oss varsin pepparkaksdeg att gå loss på. Roligare än så här kan man knappast ha det i jultider!!

Jag minns när jag var liten att ungefär hälften åkte in i munnen och hälften hamnade på plåten. Så är det inte alls med våra egna små. Om jag mutar och trugar dom duktigt så kan dom nagga av en liten tugga på degen, men sen är dom nöjda!!! :O Har man hört på maken? Helt obegripligt för mig.. pepparkaksdeg är ju något av det godaste man kan äta! Betydligt godare än själva pepparkakorna när de är gräddade, om jag ska vara helt uppriktig. Men nej, Eliah och Celina är inte alls såna där deg- och smetätare som jag minns att jag och mina syskon var som barn. Skumt! Är barn bara lite vettigare nu för tiden eller vad kan det bero på?

Angeline bakade en liten stund men sedan ville hon hellre leka med figurerna till julkyrkan. Hon älskar dom figurerna och leker med dom varje dag! På gott och ont. 🙂 Hon har knäckt sönder Lucians krona någon gång när hon har tappat henne, men vi har lyckats lappa ihop stackars Lucian igen. Men figurerna var inte så dyra ändå, jag tror att vi köpte dom för ett par tior på City Gross.

Nädå så att… julbaket gick bra. Jag har begåvats med en man som är otroligt huslig, så han brukar ta hand om gräddningen medan jag styr upp baket. Bra teamwork! Nu ska jag väl skriva färdigt resten av mina blogginlägg från December.. hehehe…. så här mitt i Februari. Sen på bollen, var ordet! 😉

Barnen byggde ett pepparkakshus också i samband med pepparkaksbaket, men jag visar det i nästa inlägg annars blir det här så långt…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena

Så roligt att få se lite bilder på Angeline! Vad stor hon har blivit. Hur gammal är hon? ❤